Kategorier
General

Få en bedre hverdagsøkonomi

Alle ønsker å ha mest mulig penger å rutte med i hverdagen, men med mange faste utgiftsposter er det ikke alltid så lett å legge til side til penger som kan brukes til andre ting. Noen velger å kutte ned på faste utgiftsposter for å spare penger, men andre velger heller å investere. Begge alternativer kan føre til å en bedre hverdagsøkonomi med mer slingringsmonn i lommeboken. 

Se etter bedre avtaler for de faste utgiftene 

I løpet av en måned har man mange faste utgiftsposter, enten det er strøm, mobiltelefon, internett, forsikring og andre ting man ikke klarer seg uten. Det er ikke nødvendigvis slik at man kan kvitte seg med noe av disse avtalene, da alt er essensielt og noe man trenger å ha i livet. 

Det som imidlertid kan være lurt, er å undersøke om du faktisk har det mest prisvennlige abonnementet for ditt bruk, en forsikring som ikke koster mer enn den bør, eller om strømavtalen din er så gunstig som den bør være. Hvis du driver med investeringer, for eksempel med kjøp og salg av aksjer, kan det være lurt å sjekke ut noen gode aksjetips før du bestemmer deg for å gjennomføre investeringen. 

Det er ingen ting som tilsier at man må være en lojal kunde i dagens forbrukermarked, så hvis du oppdager at det finnes billigere alternativer enn hva du har, uten at det går ut over kvaliteten på det du betaler for, er det ingen grunn til å føle at man må være lojal til tilbyderen man har. Det å bytte til en billigere leverandør kan spare deg hundrevis eller tusenvis av kroner både i det korte og det lange løp. 

Kutt ned på variable utgifter 

Det er lett å føle at man må unne seg noe i ny og ne, enten det er å kjøpe noe på impuls når man handler dagligvarer, eller å ta et par middager ute på restaurant i løpet av måneden, fremfor å spise hjemmelaget mat. Ved å prøve å kutte ned på unødvendige utgifter som strengt talt ikke er nødvendig, kan det fort spares tusenvis av kroner hver eneste måned. 

Sett av penger ved hver lønning 

Noe som anbefales å gjøre for de som ønsker et litt romsligere økonomi der de evner å spare opp til ferieturer eller gode investeringer fremfor unødvendige utgifter, er å sette vekk penger fra hver eneste lønning på en egen konto. På den måten føler du ikke nødvendigvis at du har ekstra penger å bruke hver eneste måned, ettersom pengene automatisk går over til en konto du ikke bruker i det daglige. 

Hvis pengene hadde stått på den vanlige brukskontoen, er terskelen for å bruke det man har der mye lavere. Ved å sette av en liten sum hver eneste lønning, kan man etter et år eller en lengre periode med sparing, ha spart opp nok til å unne seg noe ekstra. Det kan gi mye mer bruksverdi enn hvis pengene hadde blitt sløst bort underveis.