Slik klarer du de største utfordringene med barn på julaften

Slik klarer du de største utfordringene med barn på julaften

Wilhelm T.

January 9, 2019

(sponsoreret indhold)

Overtrøtte barn og alt for mange gaver til barna. Julaften kan fort ende i kaos. Her kan du lese om løsningene på de aller mest alminnelige juleutfordringene.

Hvordan unngår gaveplageri fra barna?

Det første du skal, er å kjenne barnet ditt, og vite om det klarer å kikke på gavene under juletreet hele dagen. Man blir nødt til å innrette seg litt etter de minste på julaften, men selvfølgelig uten at tradisjonene går fløyten. De skal jo også lære på ett eller annet tidspunkt, og det er ingenting verre for andre voksne som er tilstede, at julaften bare blir et barneselskap. Det er ikke kun barnas dag, men også de voksnes.

Før barnet er fire år gammelt, så er det best å vente med å legge gavene under juletreet til når de skal pakkes opp. Det er først fra fireårsalderen at et barn kan forstå konseptet med å få gaver etter at dere har spist. Og det er tidsligst fra 5-6-årsalderen at barnet kan klare at det ligger gaver under juletreet hele dagen.

Hva hvis barnet er misfornøyd med gaven og gråter?

Man skal huske å ikke sette lista for høy på julaften. Som foreldre kan man ha skapt høye forventninger med et stort forventningspress. Eller det kan hende at barnet er sensitivt og sårbart, eller har perfeksjonistiske trekk, og ikke opplever at dere som foreldre speiler det godt nok. Derfor blir gråt og vrede resultatet av kun en liten avvikelse av julegavene i forhold til hva som ble ønsket.

Dette kan igjen skape en ond sirkel, fordi dere som foreldre skuffes over barnets manglende glede som er så viktig for å føle seg som vellykkede foreldre.

De voksne bør snakke om deres forventninger, og om hvordan julaften skal foregå. For eksempel om gjestene skal hjelpe, og om barna skal inndras. Førjulstida er også en viktig del av julen, og er med til å skape rammene om selve julekvelden. Derfor bør du også bruke tid sammen med barna før jul, og ikke stresse rundt etter julegaver. Få unnagjort innkjøpene i så god tid som mulig. Hvis du mangler inspirasjon, så er det massevis av inspirasjon å hente her.

Ikke skjell ut

Det hjelper uansett ikke å skjelle ut barnet. Hvis barnet er tre år gammelt og brgynner å gråte av skuffelse, så må du som voksen si takk for gaven og for tanken som ligger bak på vegne av barnet. Du skal ikke unnskylde og forklare, og du skal heller ikke bli flau og skjelle ut barnet. Å skjelle ut barnet vil i stedet få ham eller henne til å føle seg veldig ensom i sin frustrasjon.

Du kan uansett ikke forvente at barnet skal si tusen takk for en gave han eller hun ikke har blitt glad for før barnet er 5-6 år. I den alderen kan du tilgjengjeld godt begynne å få barnet til å si takk for en gave, selv om den skal byttes.

Man skal ikke ta umiddelbarheten vekk fra barnet. Men når de er fem og seks år, så må man altså begynne å trene dem opp i å ta hensyn til andre menneskers følelser.

Hvordan unngå at barnet stresser over de alt for mange gavene?

Hvis et barn får alt for mange gaver, så vil det verken være til glede for barnet eller for giverne. Det kan neste lukte litt av samlebåndsjobbing.

Det kan være en god idé å ikke ta med gaver fra mennesker som ikke er til stede på selve julaften. Noen ganger kan barnet simpelthen gå amokk i gaver, så det kan være en god idé å sette noen grenser. To gaver fra hver til barna er et godt utgangspunkt.

Mange foreldre prøver å gjøre opp for sitt fravær i hverdagen ved å kjøpe mange gaver. Det blir som en slags avlat for dårlig samvittighet.

Det er et stort press fra naboens barn og klassekammeratene. Så ikke la dere styres av hva kammerater og naboens barn forteller de har fått til jul. Dere skal legge dere på det nivået som lommeboka deres tåler, og få barnet til å forstå at det er det helt riktige valget for deres familie.